21 Haziran 2016

SARNIÇTAKİ MEZARLIKLARIMIZ ve MEZARLARIMIZ

UĞURLADIKLARIMIz
(Dualarımızla)

Etme sakın nefret yığma kalbine kin
Her zaman sabret sevginin yeri derin
Olmasın dostlarına karşı asla eğrin
Anlaşılır bakmışsın bir gün değerin

Dostluklar kur sevgiyle bak dünyaya
Bayramlaş içten dalmadan son rüyaya
Kıırgınlıklarını unut yer verme kuşkuya
Mutlu eder elbet huzur dolu bir dünya

Yıllar yılı koşuşturmaktasın son sürat
Kurtarmaz asla edindiğin ne yat ne kat
Dostlarınla kuçaklaş bitiyor hızla hayat
Ne ekmişsen onu biçeceksin heyhat

Hey hat o güzel bayramlarsa yok artık
Bayramları özel kılanları sonsuzluğa uğurladık
Mezarları mezarlıkları dualarınızla paylaşarak
O güzel insanları birlikte anmak istedim.


Sarnıçlılar bloguna, mezarlıklarımızı ve mezarlarımızı yazarak geçmişin izlerinin kalıcı olmasını sağlamayı düşündüm tüm mezarları tespit (resimleyip) edip bloğa koyamasam bile hiç değilse tespit edebildiklerimin resimlerini bloğa koymaya karar verdim. Tsabaldan Sarnıç’a uzanan köklerimize uzanmak istediğimizde bu mezarlardan başlayabiliriz. Kurtuluş savaşında köyümüzden pek çok kişi askere alındı ve birçoğu da dönemedi bunların mezarları Meçhul asker anıtlarıdır. Maalesef mezarlıklarda onların mezarları bulunmamaktadır. Tsabaldan Balkanlara Balkanlardan Sarnıça kadar Süren o çileli günlerde ölenlerin mezarları kim bilir nerelerdedir. Köyümüzün halkını oluşturan Tsaballılar buraya 500 hane olarak gelip yerleşirler bu yerleşim yeri Sarnıç Köyü olarak adlandırılır. Köy halkı ve Abhazlar kendi aralarında köye Sanıç halkını da Sanıça diye tanımlamaya başlarlar. O günkü koşullarda araziye göre hane sayısının çok olması nedeniyle geniş bir alana yerleşirler. Yapılan yerleşim sonrası alana dağılan aileler mezarlarını da evlerinin bulunduğu bahçelerde yapmışlardır (Abhazya’da da köylerde aynı durum mevcuttur)                                
Köydeki Mezarlıklar altı bölgede yer almaktadır ayrıca bir ikide münferit mezar vardır bunları ayrı ayrı belirteceğim. Daha sonra detay bilgi edinirsem edindiğim bilgileri blok sayfasında tekrar paylaşmayı düşünüyorum.
1. Köyün şimdiki girişinde Kozaların evlerinin bahçesinde bulunan Kozalara ait Mezarlık bulunmaktadır Burada kozaların atalarının haricinde Gucba Hayretinin babasının (Ayhan’ın dedesi) mezarıda burada bulunmaktadır.

2. Köyün kuruluk mevkisinin sonunda Elmalı köyü yolu üzerinde Maşatlığa inerken yolun sonunda solda bulunan mezarlar tamamen kaybolmuştur. Hangi ailelere ait olduğu yıllar evvel Gucba Kemal tarafından söylenenleri anımsayamadığım için kendimi affedemiyorum. Mezarların etrafı Meşe ağaçlarının yontulması ile oluşturulan kalasların bir kısmı çivili, bir kısmıda çivi kullanılmadan geçişmeli bir şekilde monte edilmesi ile yapılan çatmalarla çevrelenmiş vaziyette yakın zamanlara kadar gelmiştir. Ahşap kalaslardan yapılmış oturma yerleride mevcuttu. Çevresi park gibi düzenliydi.
3. Köy içinde kuzey yakada ormanın kıyısında meşelik bir koru içinde ağırlıkla Papalara (Papba) ait mezarların bulunduğu mezarlık bulunmaktadır bu mezarlıkta iyi bir şekilde korunmuştur.



























4. Köy içinde Caminin avlusunda bulunan mezarlarında birçoğunun da kime ait olduğu bilinmemektedir. Birçoğunun baş ve ayak tarafında yontulmuş kaya parçaları dikilidir. Burada eski Türkçe yazılı mezar taşlarıda bulunmaktadır. Kuruluk bölgesinde bulunan meşe ağacından yontularak elde edilen tahtalardan yapılan mezar örnekleri burada da görülmektedir. Eski olarak bilinen Ağan İdris’in mezarı ve doksanlı yıllarda defnedilen Gucba Kemal’in mezarı da burada bulunmaktadır.
















5. Köyün üst başında kuzeybatı yakasında bulunan Şuğcaların oturduğu vadinin sonunda orman içinde oluşturulmuş olan mezarlık daha çok köy mezarlığı olarak kullanılmıştır. Burada çok sayıda kimlere ait bilemediğimiz mezarlar bulunmaktadır. Baş ve ayakuçlarına dikilen taşlarla belirlenen mezarların etrafları iri taşlarla muhafaza altına alınmıştır. Burada da kuruluk bölgesindeki ve köy içindeki mezarlar gibi etrafı meşe ağacından yontulmuş kalın tahtaların çivili veya çivi kullanılmaksızın monte edilmesiyle çevrilmiş mezarlara da rastlanmaktadır. Mezarların bulunduğu bu koruluğun etrafı bir nevi koruma altına alınmışgibi düzenli bir şekilde çevrilmiştir.
 




























6. Köyün alt tarafında çayırlıklar bölgesinde Karadede köyü  (1.çatrık) çatrığı karşısında sığır eğreği denen yerde bir mezarlık mevcuttu. Bu mezarlar Tsaballılara ait bir mezarlık değildi. Gucba Kemal ve büyüklerimiz bu şekilde anlatırdı. (Köy muhtarı Abrıskil Turanın tespitine göre Yaylaya gelen Bahçecik Yörüklerine ait) Burada bulunan mezarlar tamamıyla taş kullanılarak çevrilmişti. Şimdi tek bir mezar yok taşlar tamamen sökülmüş yerleri düzeltilerek çayırlığa dönüştürülmüştür.  Birkaç tane de eski Türkçe ile yazılmış mezar taşı bulunduğunu anımsamaktayım. Bu mezarlığın 300-400 metre ilerisinde hafif bir tepe üstünde tek bir mezar vardı.  Etrafı bir metre yüksekliğinde Kalın meşe tahtaları ile çevrilmiş vaziyette yakın zamana kadar gelmiştir. Geceleri buradan sürekli bir ışığın görüldüğüne pek çok kişi şahit olmuştur. Kime ait olduğuna dair muhtelif rivayetler söylenmektedir.
Yerleşim yerleri Sarnıç olmasına rağmen idari bakımdan Sarnıç dışında kalan Elmalı ve Karadede köylerinde kalan Tsabalılardan, Karadede’de Kozba Kıliz (Veysel) ve Abrıskil Ramis’in mezarı bulunmaktadır. Kozba Mil’in de Bilecik Merkez mezarlığındadır. Elmalı köyündeki yerleşim ve mezarlık ayrı bir yazı konusunu oluşturmaktadır. Şehirlere göç nedeniyle farklı il ve ilçelere taşınanların mezarları da artık farklı yerlerdedir. Ahrete göçmüş olan Sarnıça defnedilmiş bulunan tüm Tsaballılarla, Sarnıç dışında da ahrete göçüp bulundukları yerlerde defin edilmiş tüm Tsaballıların mekânları cennet olsun. Umarım ki ruhları Abhazya semalarındadır. Zorla koparıldığımız Tsabaldadır Nurlar içinde yatınız…
Rıfat Özbey (Beya)

Not:  Sarnıça gelip yerleşen Tsaballıların büyük çoğunluğu burada geçici süre kaldıktan sonra buradan ayrılarak Eskişehir ve İnegöl çevrelerindeki diğer Tsabal köylerini kurmuşlardır.
Köyle ilgili Tüm resimleri çeken yeğenim Çukuapha Dilşat Yılmaz’a gösterdiği bu özveri için teşekkür ederim


SARNIÇLI OLMAKLA BİRLİKTE SARNIÇ DIŞINDA VEFAT EDEN SARNIÇLI TSABALLILARIN MEZARLARINI MÜMKÜN OLDUĞU KADAR BLOGTA TOPLAMAK  İSTİYORUM BU BİR NEVİ KÖKLERE DÖNÜŞ OLACAKTIR


  Bilecik şehir mezarlığında ki Sarnıçlıların mezarları

                                                       

Karadede köyünde ki Sarnıçlı Tsaballıların mezarları





Bursa Narlıdere'de yaşayıp orada vefat eden Beyipha Şükriye'nın (Madada) mezarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder